Az igazi olasz pizza

2019.02.12

Ebben a cikkben arra törekszem, hogy az összes pizzakészítés körül keringő kételyt eloszlassam. Remélem az olvasók közül sokan kedvet kapnak, hogy a több ezer forintos rendelés helyet, saját maguk alkossák meg a világ egyik legegyszerűbb és legjobb ételét. 

Az olasz eredetű étel mára már az egész világon elterjedt. Alapja egy kelt tésztából készült vékony lepénykenyér. Bár sokan nem tudják, hogy az ókori római pizzaféleségek még nagy mértékben különböztek a maiaktól. A 19. századig úgynevezett fehér pizzák készültek. A tésztát tejföllel, vagy zsírral kenték meg és erre az alapra tették a feltéteket. a paradicsomot Európában még nem ismerték, ahogy az indiai vízibivalyt sem (amelynek tejéből a real mozzarellasajt készül). 

A modern pizza feltalálását a nápolyi Raffaele Espositónak tulajdonítják, aki az 1780-ban alapított és ma a Pizzeria Brandi néven még mindig működő Pietro... e basta cosìsütődében dolgozott, és 1889-ben a szavojai I. Umberto király és Margherita di Savoia királyné látogatása alkalmából különleges pizzát készített. A pizza az olasz nemzeti színekben készült: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom), és készítője a királynéról nevezte el. Ebből alakult ki a mai pizza.

Hozzávalók a tésztához: 

  • 500 g finomliszt 
  • 0.5 ek só 
  • 0.5 ek cukor
  • 2 ek olívaolaj (extra szűz)
  • 325 ml víz (langyos)
  • 1 tasak (7 gramm) instant élesztő

Elkészítés:

  • A langyos vizet elkeverjük a cukorral, élesztővel, olivaolajjal, és hagyjuk pár percig állni.
  • A lisztet  a gyúródeszkára szitáljuk, hozzáadjuk a sót, kissé összekeverjük vele, és egy mélyedést alakítunk ki a közepén.  
  • Az élesztős vizet a mélyedésbe öntjük, és egy villával körkörös mozdulatokkal dolgozzuk bele a lisztet.
  • Ha jól összeállt, folytassuk kézzel, amíg szép homogén tésztát nem kapunk. 
  • Egy lisztezett tálba tesszük, tetejét is kissé meglisztezzük, nedves konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk, míg kb. a duplájára megkel (1-1,5 óra).
  • Ezt követően lisztezett deszkára tesszük, és átgyúrjuk újból kissé, hogy kijöjjön a levegő belőle. 
  • Kettő vagy négy részre osztjuk késsel, attól függően, hogy mekkora pizzákat szeretnénk. 
  • Kinyújtjuk kb. fél cm vastagra, pizzasütőlemezre, vagy egy sütőlemezre tesszük (minél vékonyabb legyen!) 
  • Majd a lehető legnagyobb hőfokon (ami csak elérhető a sütőnkben) előmelegített sütőben, kb 10 perc alatt megsütjük. 

Tökéletes pizza titka: 

  • legegyszerűbb pizzatészta recept használata (Felejts el minden nagyzolást, kísérletezgetést, fölösleges alapanyagot)
  • pihentesd eleget a tésztát
  • nyomkodd ki a mozzarellát
  • lehető legforróbb sütő használata
  • csak jó minőségű feltétek használata 
  • légkeverésesre állítsd a sütőt 
  • időnként nyisd ki a sütő ajtaját 
  • sütő legalján süsd a pizzát
  • extra szűz olívaolaj használata 
Héder Péter
email: koliberation@gmail.com   Instagram: koliberation  
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el