Egészben sült pisztráng zöldségágyon
A vizsgaidőszak alatt nem nagyon figyeltem oda arra, hogy mit is eszem, így a felszedett kilókat most kell valahogy eltüntetnem. Diétás receptek után kutatva, rájöttem, hogy vagy maradok a csirkemell-rizs-párolt zöldség kombónál, amit már vagy 16 millió módon elkészítettem, vagy kreatív leszek. Minden fajta hal fogyasztása ajánlott, akár az egészséges táplálkozásról, akár a testsúlycsökkentésről van szó. A lényeg az elkészítési módban és a mennyiségben rejlik. Mivel a halhús igen könnyen emészthető és magas a fehérjetartalma, bárki számára (aki nem allergiás rá!) tökéletes választás lehet.
Szóval maga az elkészítés? Hogy őszinte legyek nem vagyok a receptek híve, nem szoktam tartani magam az ott leírt arányokhoz. (Kivéve sütemények stb, ahol azért jó ha nem makacskodunk). Úgy gondolom főzés, sütés egy játék, ahol tényleg csak a képzeletünk szab határt. Kiindulási pontnak jó ha neten utána nézünk, ki mit javasol, vagy milyen módszereket használ, de a legjobb ha saját magunkra hal(l)gatunk. Ez olyan mint más ajánlásával filmet nézni, attól hogy másnak tetszett, nem biztos hogy nekünk is fog...
Én eredetileg sült zöldségeket és rizst akartam enni, de a fagyasztóban turkálás közepette ráakadtam két egész pisztrángra. Ebben a pillanatban beugrott, hogy HÉ ezek akár együtt is jók lehetnek. Így kezdődött ez az egész.
Hozzávalók két személynek:
- fűszerhegyek: oregánó, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, majoránna, zsálya(nem az), borsikafű, só, füstölt só, bors vaaaagy: só, bors, olasz fűszerkeverék, kis vegeta
- olívaolaj
- 1 teavaj (kb. 100-150g)
- 2 pisztráng -belsőségek nélkül (fej maradhat)
- 1 fehérrépa, 1 sárgarépa
- 2 kaliforniai paprika
- 2 fej vörös vagy lila hagyma
- 1 nagyobb édesburgonya (batáta-mintha valami madár lenne)
- 4-5 szem újkrumpli
- petrezselyem
- 1 fej fokhagyma
- 1 citrom
Elkészítés:
- A zöldségeket előkészítjük. Megmossuk, meghámozzuk (újkrumplit nem kell). A paprikát, hosszú vékony csíkokra vágjuk. A hagymát, répát felkarikázzuk. Hasonló méretűre mehet mellé a két fajta burgonya is. Ezt követően egy nagyobb tálba tesszük.
- Olívaolajjal és fűszerekkel ízesítjük. Majd jól átforgatjuk, hogy mindenhova kerüljön.
- Egy tepsit kivajazunk, majd az egész tál zöldséget beleöntjük.
- A pisztrángot megmossuk, az oldalsó kit tüskéket levágjuk, ha találunk. Majd a halat beirdaljuk mindkét oldalon két centinként.
- Sózzuk, borsozzuk, mindkét oldalon, kívül-belül. A hal belsejébe apróra vágott fokhagymát, karikára vágott citromot és két szelet vajat teszünk.
- Ha megvan az egészet leöntjük olívaolajjal, majd kézzel beledörzsöljük, ügyelve, hogy a kis vágásokba is menjen.
- A halak mehetnek a tepsibe a zöldségágyra, majd az előmelegített sütőbe 180-200 fokon kb. 20 percre.
- Ameddig sül, a maradék vajat egy serpenyőbe tesszük, majd sózzuk, borsozzuk, kis kakukkfüvet, rozmaringot és reszelt fokhagymát adunk hozzá, egy percig kevergetjük, míg jó illata nem lesz majd levesszük a tűzről, nehogy megégjen a fokhagyma.
- A sütési idő felénél (10 perc), a tepsit kivesszük és az előbb elkészített fűszeres vajjal megkenjük, majd visszarakjuk még 10 percre.
- Rizzsel vagy önmagában tálaljuk, friss petrezselyemmel, maradék citrommal díszítjük.
- Lehetőleg melegen fogyasztjuk. Ha jól csináltuk egyben le tudjuk húzni a szálkát a halhúsról.
- Jó étvágyat!