Mikró elmélet I.

2019.01.31

Szinte minden ember konyhájában ott van, de legalább egyszer találkoznia kellett vele az életben. Nem másról beszélek mint a mikrohullámú sütőről. Mégis az emberek többsége csak ételmelegítésre használja. Ebben a posztban most kicsit jobban megismerjük ezt az eszközt és megpróbálok egy két tévhitet eloszlatni vele kapcsolatban. 

A mikrohullámú sütő nem helyettesíti a gáz- vagy elektromos tűzhelyet. A hagyományos főzési módok mellett, ez az eszköz segíthet különböző ételek gyors elkészítésében. Fontos és egyszerű eszköze a diétás főzésnek. Fogyókúrázók, vagy hízásra hajlamosak számára segítség, mert zsiradék és kis mennyiségű fűszer felhasználásával is ízletes ételeket lehet benne készíteni. Emellett nagy segítséget nyújt azoknak akik elfoglaltságukból kifolyólag nem sok időt tudnak szánni étkezésre, vagy étel készítésre. Mivel az eszköz kiválóan alkalmas előre elkészített, vagy félkész ételek gyors melegítésére. 

A blog írása közben általában 500-800W teljesítményű gépeket veszem alapul, ez az a kategória ami szerintem azért minden háztartásban megtalálható. A mikrohullámú sütőben magas frekvenciájú elektromagnetikus hullámok képződnek. A rádió és televízió hullámokhoz hasonlóak (vagy a WIFI-hez, szóval ha rossz az interneted, nézd meg lehet mikró zavarja a jelet, próbáld őket nem egy térben és különböző magasságban elhelyezni) A hullámok frekvenciája 2450 MHz, magyarul 2450 millió lengés másodpercenként. Ez az a hullám ami behatol az élelmiszerbe és mozgásba hozza a víz, cukor és zsír molekulákat. A molekulák egymás melletti elmozdulása következtében hihetetlen magas súrlódó hő keletkezik. 0,5 cm mélységben képződik a legmagasabb hő. Mélyebbre csak hővezetés útján jut el a meleg. Ezt tapasztalhatjuk, amikor nekikezdünk a megmikrózott hús elfogyasztásához, majd érezzük, hogy a közepe még hideg. 

Ha nem akarjuk csúnya szavak hajtogatása közepette háromszor melegíteni az ételt itt van néhány hasznos trükk, ami segíthet: 

  • Amikor a mikrohullámú sütő automatikusan kikapcsol, főzési-sűtési folyamat még nem fejeződött be. Hagyjuk pihenni. 
  • kétszer annyi mennyiség- kétszer annyi ideig készül 
  • célszerűbb lapos, kerek edény használata mint magas, szögletes 
  • edényt ne zárjuk le légmentesen- a fejlődő gőz tudjon távozni 
  • vékony héjú ételeket sütés előtt szurkáljuk meg, vagdossuk be (virsli, paradicsom, krumpli stb. nem pattan szét, tükörtojás esetén a sárgáját is érdemes)
  • hőmérséklet egyenletes eloszlása érdekében néha keverjük meg az ételt 
  • a zsír és cukor tartalmú ételek gyorsabban készülnek mint a víztartalmúak 
  • hagyományos főzés során felhasznált só fele is elég 
  • ha nem akarjuk kiszárítani az ételt, rakjunk mellé egy pohár vizet 


Héder Péter
email: koliberation@gmail.com   Instagram: koliberation  
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el