Karamellás sajttorta - Banoffee Cheescake

2019.03.26

Sajnos az elmúlt időben egyetemi elfoglaltságaim miatt (szakdoga) nem nagyon volt időm a blog írására, annak ellenére, hogy rengeteg receptet sikerült kitalálnom. Ezek egyenlőre egy nagy spirálfüzetben várják a sorsukat, hogy leteszteljem, kipróbáljam őket, hogy utána nyugodt szívvel rakhassam ki az oldalra nektek. A következő recept is szintén ebben a füzetben volt, mivel sokan írtátok, hogy lehetne több süteményes recept. A helyzet az, hogy nem nagyon használok semmilyen szakácskönyvet, vagy weboldalt, hanem próbálok minden arányt és ízt magamtól beállítani, viszont ezt süteményeknél szinte lehetetlen, nem rakhatok bele kedvemre annyit és amennyit akarok, mert abból nem lesz sütemény. ÉS így érkeztünk el ehhez a sajttorta recepthez, nem kell sütni és kedvedre variálhatod az alapanyagokat! Itt is csak a fantáziád szab határt, lássunk is hozzá!

Hozzávalók a tortához:

  • 7 túlérett banán, 1  banán (feketés, foltokkal tarkított, a már amúgy kidobásra váró banánok tökéletes felhasználása)
  • 200g / 2 tábla csokoládé - 1 tábla étcsoki és 1 tábla tejcsoki
  • 2 csomag Győri Édes Zabfalatok - 1 kókuszos és 1 natúr
  • 500g mascarpone sajt- krémsajt (előre szólok, nekem fájdalmas volt 800ft-ot fizetni érte)
  • karamell krém (szinte biztos, hogy nem fogsz találni ilyet, szóval a legegyszerűbb, ha saját magad készíted el)

Hozzávalók a karamellkrémhez:

  • 300-400g kristálycukor
  • 8 evőkanál víz
  • 40g vaj

Elkészítés:

  • Rakj fel egy kis lábosban vizet forrni, majd fedd le egy fém tállal, hogy csak az alját érje a forró gőz
  • Tedd bele a tejcsokit és 3-4 kocka étcsokit majd hagyd, amíg teljesen folyékonnyá olvad
  • Közben egy nagyobb turmixgépbe dobjuk a zabkekszet, meglocsoljuk kevés olajjal (olíva olaj a legjobb) , majd hozzáadjuk a megolvadt csokoládét és összeturmixoljuk -nekem nem volt nagy turmixom szóval több részletben kellett :(
  • az így kapott keverék lesz a sajttortánk talapzata, piskótája
  • egy szétnyitható sütőformát alul kikenünk olajjal, majd kibéleljük sütőpapírral és megismételjük a folyamatot (így a fém-papír és papír-süti sem tapad össze)
  • a sütőforma peremét vizes kézzel körbekenjük
  • ezt követően mehet bele az kekszes-csokis keverék, amit kanállal, vagy szimplán kézzel jól lenyomogatunk
  • Most pedig jöhet felső réteg, amihez először elkészítjük a karamell krémet, HA sikerült találni a boltban úgynevezett dulce de lechét - karamell krémet, akkor lépj tovább 6 pontot
  • A víz forralásához használt edény tökéletes lesz
  • Mehet bele a cukor és a 8 evőkanál víz, ezt óvatosan összekeverjük, majd nem piszkáljuk többet, hanem alacsony fokozaton hagyjuk, míg a cukor teszi a dolgát (ne kevergessük, mert akkor megváltoztatjuk a cukorkristály szerkezetét)
  • Ha elkezdett bugyogni, mehet kicsit magasabb fokozatra
  • Amikor a cukor már kellően megkaramellizálódott (barna), akkor mehet bele a vaj, (vagy tejszín, habtejszín, ami van otthon)
  • Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, míg az összes vaj feloldódik, és a karamell kivilágosodik
  • Közben meghámozzuk a banánokat és mascarponéval együtt a turmixba rakjuk, a kész karamell krémet hozzáöntjük, majd alaposan összeturmixoljuk (eleinte, csak nyomogasd, ne pörgesd folyamatosan a turmixot, mert ahogy a hideg sajthoz keveredik a karamell megszilárdul, így viszont szépen el tudod keverni, mindamellett, hogy ha jól csináltad, akkor apró karamell darabokkal lesz tele a krémed)
  • Én ezt is két részletben csináltam, az első adaghoz több karamellt és kevesebb sajtot használtam, így egy sötétebb édesebb krémet használtam (így 3 rétegűnek néz ki a torta), ezt a krémet a már kész zabkekszes alapra öntjük, majd elsimítjuk
  • Az egyetlen, nem túlérett banánt 5 mm-es darabokra vágjuk és a szeleteket a krémes rétegre tesszük
  • Ezt követően, jöhet, a következő réteg, amiben több sajt és kevesebb karamell van, ezt is a formába öntjük, kicsit összerázzuk, hogy homogén, egységes felületet kapjunk
  • Majd mehet be a fagyasztóba legalább 4-5 órára, de inkább egész estére (ha ennyi szenvedés után, még képesek vagytok egy éjszakát várni, én nem :P)
  • A tetejét pedig csoki reszelékkel díszítjük, a maradék étcsokoládé felhasználásával
  • A kést a csoki hátsó felére nyomjuk és magunk felé húzni kezdjük, így szép csavart, faforgácshoz hasonló textúrát kapunk
  • Jó étvágyat kívánok!
Héder Péter
email: koliberation@gmail.com   Instagram: koliberation  
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el