Gombás rizottó bögrében
2018.10.25

Egy villámgyors és nagyon finom egyszemélyes ebéd az olasz ízek kedvelőinek. Elkészítheted koleszban, vagy akár a munkahelyed mikrójában is. Eredetileg a recept tartalmazna egy kis fehérbort is, de ugye a munkahely nem kocsma, hogy egész nap ott legyünk, a koleszból pedig kiátkoznának, ha ilyen dolgokra pazarolnád a finom koccintóst. Ettől függetlenül, ha kedvet kaptál nyugodtan bele tehetsz egy kisegér gyűszűnyit.
Hozzávalók egy személynek:
- 1/2 teáskanál vaj
- 1 evőkanál finomra vágott hagyma
- 1 cikk fokhagyma összezúzva vagy lereszelve (elhagyható)
- 1/3 bögre rizs
- 1/2 bögre víz
- 1 csipet só, bors,
- 3 csiperke gomba aoróra vágva
- reszelt sajt (legjobb a parmezán)
- kevés kakukkfű (elhagyható, de kellemes ízt ad neki)
Elkészítés:
- Lényegében ugyanazt a módszert kell követnünk mint minden mikrós receptnél.
- A bögrét kivajazzuk, majd beletesszük a rizst, vizet, hagymát, gombát. Maradék vajat benne hagyjuk majd összekeverjük.
- Tányérral lefedjük, majd mikrótól függően 2-3 x 2 perces időre betesszük. A szünetek között mindig megkeverjük, így a rizs egyenletesen tudja majd felszívni a vizet.
- Az utolsó kör mikrózás előtt kell beletenned a további hozzávalókat. A fűszereket és a tetejére a sajtot. Keverd meg még egyszer majd mehet vissza.
- Ezt követően kis petrezselyemmel díszítheted. Így már kész is a fancy Instagram kép. Jó étvágyat!
CHEF TIPP: Nem muszáj tányérral lefedned a bögrét, megteszi egy műanyag fólia is.